Запускаємо черговий дуже цікавий проект по автоматизації системи зрошення з компанією Консалдінг-Інвест

Запускаємо черговий дуже цікавий проект по автоматизації системи зрошення з компанією Консалдінг-Інвест, всім відомої своїми торговими марками «Вовка-морквина», «Матуся-Потуся», «Буряковіч», «Пані Цибулька». Площа більш ніж 250га поливається за допомогою фронтальних поливальних машин і підземного крапельного зрошення.

Проект має на меті: оптимізувати час поливу і поливні норми кожної ділянки поля, контролювати інформацію про погоду і вологість грунту віддалено в режимі on-line з усіх ділянок полів. Рельєф полів у замовника не однорідний. До того ж на частини полів, в межах одного поля знаходяться різні типи грунтів. Для вирішення цього завдання, ми дослідили всі поля і підібрали своє обладнання, яке максимально ефективно покрило б їх сіткою датчиків.

Отже, ми вибрали місця для установки 3-х on-line метеостанцій «Інспектор-Метео» з радіо-модулями LoRa.

Навколо метеостанцій, по всіх полях, були розставлені автономні LoRa радіомодулі, які збирають інформацію від цифрових тензіометрія AQUAMETER PRO компанії Акватек і передають інформацію на метеостанції, які в свою чергу передають дані на сервер, де відбувається обробка даних.

Агроном, гідротехнік, директор компанії одночасно через ПК, телефон або планшет можуть бачити інформацію про погоду, прогноз погоди на найближчих 5 днів, а також дані про вологість грунту на кожній з ділянок грунту, норми поливу по кожному полю.

Крім цього, фахівцями інституту водних проблем і меліорації, були проведені дослідження водно-фізичних властивостей ґрунтів на цих полях. Також, вони надали рекомендації щодо застосування інструментальних методів управління зрошенням на основі використання автоматичних інтернет – метеостанцій. На підставі цих досліджень був розроблений розрахунок норми поливу на основі показань тензіометрії для кожного типу грунту.

Поєднавши науково – дослідні роботи, програмно-апаратний комплекс Інспектор-Метео з тензіометрами компанії Акватек компанія Агроконсалдінг-Інвест отримала не тільки інформацію в режимі on-line про вологість грунту, але і автоматичний розрахунок норми поливу для кожної ділянки поля.

В майбутньому ми спробуємо синхронізувати зрошувальні системи з нашою системою контролю вологості, для того щоб поливальна машина і кожен сектор системи крапельного зрошення включалися автоматично і поле поливалось рівномірно, з огляду на рельєф і неоднорідність грунту на кожній дільниці.